Strävar du efter ekonomisk frihet? Genom att följa en tydlig strategi är det möjligt att i framtiden försörja dig enbart på de investeringar du har gjort på aktiemarknaden eller andra områden. Så hur mycket kapital krävs för att säkra din frihet från arbetslivet, och hur går man tillväga?

Begrepp som ekonomisk självständighet, FIRE (Financial Independence, Retire Early) och ekonomisk frihet har blivit allt mer populära under 2000-talet. Många drömmer om att bryta sig loss från den dagliga slentrianen av en 40-timmars arbetsvecka och istället njuta av tidig pensionering eller följa sina passioner. Om du läser den här guiden är du förmodligen nyfiken på konceptet och ställer dig frågor som: Hur ekonomiskt måste jag leva? Hur mycket kapital behöver jag? Och hur lång tid tar det att nå dit?

Översikt: Vägen till ekonomisk frihet varierar beroende på…

  • Dina aktuella och framtida utgifter.
  • Din nuvarande investeringsportfölj och hur mycket du kan spara varje månad.
  • Den förväntade avkastningen på dina investeringar.

Med rätt strategi är det möjligt att bygga upp tillräckligt med kapital från ditt sparande för att kunna försörja dig. Det innebär inte nödvändigtvis att du måste sluta arbeta helt och hållet; det kan handla om att uppnå ökad ekonomisk trygghet eller att minska din arbetstid. Oavsett vad ditt mål är, kommer denna artikel att ge dig inspiration om du är nyfiken på FIRE och ekonomisk frihet.

När är man ekonomiskt oberoende?

När man definierar ekonomiskt oberoende tar det hänsyn till ens årliga utgifter. Vi kommer att utforska fyraprocentsregeln längre ned, vilken säger att ekonomiskt oberoende inträffar när ditt sparande är tillräckligt stort för att du kan ta ut 4 % av det varje år för resten av ditt liv. En alternativ definition är att ha 30 gånger dina årliga utgifter i sparande.

Ju mer återhållsamt du planerar att leva, desto mindre kapital behöver du samla ihop innan du kan försörja dig genom passiva inkomster och avkastning från investeringar som aktieutdelningar och ränta. Att uppnå ekonomiskt oberoende är emellertid inte något som sker snabbt; det kräver noggrann planering, tålamod och självdisciplin. Det är dock aldrig för sent att börja resan mot ekonomisk frihet. Med tiden kan du bygga upp en betydande förmögenhet med hjälp av avkastningen från dina investeringar på börsen.

Så fungerar fyraprocentsregeln
Fyraprocentsregeln innebär att fyra procent av ens sparade pengar ska motsvara en årsbudget. Då har man enligt vissa tillräckligt med pengar för att kunna “klassas” som ekonomiskt oberoende. Du kan då plocka ut fyra procent av kapitalet om året och låta pengarna fortsätta växa på börsen. Tanken är att dina passiva inkomster från avkastningen ska vara tillräckligt stora för att täcka upp utgifterna, och räcka i minst 25 år. Det här är ett populärt sätt att räkna på när man klarar att gå i tidig pension.

Du kan använda fyraprocentsregeln för att räkna ut hur mycket pengar du behöver för att bli ekonomiskt fri. Titta först på hur mycket pengar du räknar med att förbruka per år. Sedan multiplicerar du helt enkelt det med 25.

Exempel:

Utgifter varje månad: 20 000 kr = 240 000 kr per år

240 000 kr * 25 = 6 miljoner kr

I detta fall representerar 6 miljoner kronor det belopp som behövs för att följa 4 % regeln (och pengarna kan naturligtvis räcka längre om du också lyckas generera avkastning på ditt kapital under tiden).

 

Tips: Är du också nyfiken på hur genomsnittslönen ser ut i Sverige och vilka yrken som tjänar bäst? Läs mer i vår stora guide om Lönestatistik.

Lycka till på din resa mot ekonomisk frihet!
/Lönefterskatt