Kalkylator

Så kan du enkelt beräkna timlön, årsinkomst och timlön till månadslön 2024

Vad får jag i månadslön som timanställd? Hur hög är min timlön omräknad från månadslön? Hur stor kommer min årsinkomst bli? Använd vår praktiska kalkylator för att enkelt få svar på dessa frågor! Dessutom förklarar vi olika begrepp som rör lön, så att du får full förståelse för din inkomst!

Här kan du enkelt omvandla din timlön till en månadslön och vice versa. Du har också möjlighet att beräkna din årsinkomst. Längre ned i guiden förklarar vi vad som påverkar din inkomst, inklusive ersättningar och de olika gränserna för skatter och bidrag.

Månadslön till årsinkomst

Räkna ut din årsinkomst baserat på månadslönDin årsinkomst blir före skatt.

  • Se lönen för alla i Sverige från 16 år – helt anonymt
  • Upptäck inkomst av kapital & betalningsanmärkningar m.m
  • Ingen kopia skickas till den omfrågade

Timlön till månadslön

Räkna ut din månadslön baserat på vad du tjänar i timmen
Din lön blir i genomsnitt per månad före skatt.

Månadslön till timlön

Räkna ut din timlön baserat på din fasta månadslön
Din timlön blir i genomsnitt före skatt.

Tips: Vill du också räkna ut din lön efter skatt? Använd vår smidiga kalkylator och läs mer i vår guiden Räkna ut lön efter skatt

Enkla knep: Konverteringar mellan årslön, månadslön och timlön

I tabellen nedan kan du se exempel på vanliga konverteringar mellan årslön, månadslön och ungefärlig timlön.

Årslön Månadslön Ungefärlig timlön
264 000 22 000 131
312 000 26 000 155
360 000 30 000 179
408 000 34 000 202
456 000 38 000 226
504 000 42 000 250
552 000 46 000 274

Arbetstimmar per månad 2024

För ett heltidsjobb med 40 timmar i veckan ser arbetstimmarna per månad ut som nedan. Observera att det gäller arbete som har ledigt på helger och röda dagar.

Månad Arbetsdagar Arbetstimmar
Januari 22 176
Februari 21 168
Mars 20 160
April 21 168
Maj 21 168
Juni 18 144
Juli 23 184
Augusti 22 176
September 21 168
Oktober 23 184
November 21 168
December 18 144
Total årsarbetstid 251 2008
Snitt / Månad 21 167

Lär dig mer: Skaffa koll på din inkomst

Oavsett om du får betalt per timme eller har en fast månadslön, kommer det stunder då du behöver räkna om din inkomst för olika ändamål. Våra kalkylatorer ovan är ett snabbt verktyg för att få fram dessa uppgifter, som till exempel din årsinkomst.

Det finns dock mycket mer att veta om inkomst. Det inkluderar gränserna för skatt och vad du kan förvänta dig som ersättning för övertid och sparad semester. Läs vidare för att fördjupa dina kunskaper!

Så kan du tänka: Räkna ut månadslön från timlönen

Om du är timanställd kan det vara användbart att veta hur mycket du tjänar per månad, särskilt när du planerar din budget eller jämför din lön före skatt med andra. Om dina arbetstimmar varierar från månad till månad kan det vara lite knepigt, men det bästa är att ta ett genomsnitt.

För att göra detta, titta på hur många timmar du har arbetat under de senaste tre månaderna, summera dem och dela sedan med tre. Nu kan du multiplicera detta genomsnitt med din timlön för att få din uppskattade månadsinkomst. Om du redan har ett planerat schema med dina arbetstider kan du enkelt multiplicera timmarna med din timlön.

Exempel: Lisa tjänar 260 kr i timmen före skatt. Hon arbetar 25 timmar i veckan, vilket blir cirka 100 timmar varje månad. Hennes månadslön blir: 100 * 260 kr = 26 000 kr före skatt.

Så kan du tänka: Räkna ut timlön från månadslön

Även om du har en fast månadslön kan du ibland vilja veta vad din timlön är, särskilt om du ska jobba övertid. För att omvandla din månadslön till timlön behöver du bara dela din månadslön med det antal timmar du arbetar per månad. De flesta som arbetar heltid gör vanligtvis ungefär 160 timmar i månaden, grovt avrundat. Du kan också använda ett genomsnitt på cirka 167-168 timmar.

Exempel: Emma jobbar heltid (i genomsnitt 168 h per månad) och tjänar 35 500 kr i månaden. 35 500 / 168 = 211 kr i timlön.

Så kan du tänka: Räkna ut årsinkomst

Din årsinkomst är den totala summan du tjänar under ett år. Det är viktigt att känna till din årsinkomst av flera skäl, eftersom den påverkar:

  1. Hur stort lån du kan få när du köper en bostad.
  2. Hur mycket du måste amortera på ditt bolån.
  3. Vilka bidrag du är berättigad till, som t.ex. CSN.

Exempel: Juan tjänar 30 000 kr i månaden. För att räkna ut årsinkomst gör vi följande beräkning: 12 * 30 000 = 360 000 kr i årsinkomst.

Olika ersättningar från din arbetsgivare

Utöver din vanliga inkomst så finns det även vissa ersättningar du behöver ha koll på. Dessa ersättningar är inte del av din normala timlön eller månadslön utan tillkommer vid särskilda tillfällen. Lönespecifikationen ska lista dina eventuella ersättningar.

Här listar vi tre vanliga ersättningar som många anställda får ta del av någon gång:

  1. Semesterersättning

Din arbetsgivare sparar en viss summa varje månad som sedan betalas ut när du tar ut din semester. När din anställning avslutas har du rätt till den semesterersättning du har tjänat in, antingen för den nuvarande semesterperioden, den kommande, eller båda.

Semesterersättning ska också läggas till din lön vid kortare anställningar, som varar i mindre än 3 månader, eftersom du inte tjänar in semesterdagar. Till exempel, om du är vikarie i några månader eller sommarjobbar. Ersättningen ska vara minst 12 procent av din totala intjänade lön.

  1. OB-ersättning och betald övertid

OB står för obekväm arbetstid, även kallat förskjuten arbetstid. OB-ersättning innebär att du får extra betalt när du arbetar kvällar, nätter och helger. Detta kan vara ett välkommet tillskott till din lön och kan göra det mer attraktivt att arbeta när de flesta andra är lediga.

Om du blir tvungen att jobba övertid har du vanligtvis rätt till ersättning för detta, men du kan inte få både OB-ersättning och övertidssersättning samtidigt. Reglerna för övertid varierar dock mellan olika arbetsplatser, så det är en bra idé att kolla upp vad som gäller för din nuvarande eller kommande anställning.

  1. Kostnadsersättning för användning av egen bil och andra utgifter

Om du använder din egen bil i arbetet kan du få en skattefri ersättning på 25 kronor per körda tjänstemil. Skatteverket har fastställt detta schablonbelopp för att täcka dina kostnader för exempelvis bensin eller el-laddning samt slitage på din bil.

Du kan också förvänta dig ersättning för kostnader i samband med tjänsteresor, såsom resor och boende. Som alltid är det viktigt att kolla upp vilka regler som gäller på din specifika arbetsplats.

Skattefri årsinkomst

Sommarjobbare kan slippa att betala skatt överhuvudtaget på sin lön ifall den totala inkomsten understiger 22 208 kr (år 2024). Det krävs att man först lämnar ett intyg till arbetsgivaren för att arbetsgivaren inte ska göra skatteavdrag på lönen. Utan intyget får man istället tillbaka den betalda skatten i efterhand, vid nästa deklaration.

Gränsen för statlig inkomstskatt

Statlig inkomstskatt gäller bara för personer som tjänar mer än ett visst belopp som årsinkomst. År 2024 innebär det en årsinkomst på över 615 300 kr, innan den statliga inkomstskatten börjar tas ut. Då betalar man 20 procent extra i skatt, men endast på det belopp som överstiger gränsen.

FAQ: Vanliga frågor och svar om att räkna ut lön/inkomst

Hur räknar jag ut min timlön?

Timlönen är din månadslön dividerat med 167 (eller annat valfritt antal timmar). Du kan använda kalkylatorn på den här sidan för att snabbt räkna ut timlön.

Hur många arbetstimmar är det på en månad?

De flesta jobbar 40 timmar per vecka, vilket innebär att det blir cirka 160 på en månad. Det är också vanligt att man räknar med ett genomsnitt på 167. Siffran varierar doc något beroende på månad, till exempel hur helgerna infaller och antal dagar månaden består av.

Hur kan jag räkna ut månadslön som timanställd?

Ifall du får betalt per timme och vill veta vad din månadslön blir, multiplicera din timlön med antal arbetade timmar på en månad. Vi rekommenderar också vår enkla kalkylator ovan.

Hur kan jag räkna ut min årsinkomst?

Ifall du tjänar en bestämd månadslön tar du helt enkelt månadslönen x 12 för att räkna ut årslön. Om du har en timlön kan det däremot vara enklare att först räkna om timlön till månadslön och sen ta månadslönen x 12. Ta hjälp av våra kalkylatorer ovan!

Vad är medellönen i Sverige?

År 2022 var medellönen 40 500 kr per månad, enligt SCB, eller 486 000 kr i årsinkomst.

Tips: Du kan fördjupa dig mer i lönestatistik och se vilka yrken som tjänar bäst i vår guide om Medel- & medianinkomst i Sverige.

Varför är det bra att veta sin årsinkomst?

Din årsinkomst har inverkan på flera områden, inklusive CSN, föräldrapenning, a-kassa och VAB-ersättning. För CSN-bidrag finns det till exempel en årsinkomstgräns som du måste hålla dig under för att vara berättigad. Om din årsinkomst överstiger denna gräns kan du vara skyldig att återbetala bidraget.