För att kunna identifiera juridiska personer i transaktionsrapporteringen när det kommer till handel med värdepapper från t.ex företagsägd kapitalförsäkring så har EU tagit fram en identifieringskod som fungerar globalt vid namn LEI, Legal Entity Identifier. Vi jämför olika leverantörer av LEI-koder och sammanställer de prisnivåerna och villkor som gäller för att hitta billigaste lösningen.

Artikeln innehåller annonslänkar.

Uppkomsten av LEI grundas i att from. den 3 januari 2018 gäller nya regler på värdepappersmarknaden (Mifid 2/Mifir) vilket bland annat innebär krav på att fysiska eller juridiska personer som utför transaktioner ska kunna identifieras i transaktionsrapporteringen. Därav uppkom behovet av en identifierare som fungerar globalt.

Nedan går vi igenom vad LEI-kod innebär, varför den behövs och var du hittar tjänsten med den billigaste lei-koden.

Jämförelse: Billigaste LEI-koden

Vi har kikat på några av de vanligaste leverantörer av LEI-kod och sammanställt prisnivåerna för nyteckning av LEI. I det fall de skiljer sig har vi i parentes även skrivit med priserna som gäller ifall man väljer att förnya/förlänga en befintlig LEI via någon av tjänsterna.

När det kommer till tjänster som inte ger något mervärde oavsett hos vilken leverantör man väljer så betalar man givetvis gärna så lite som möjligt. Priserna är exkl. moms.

Vi valde själva att skaffa LEI-kod via LEI Service som erbjuder den billigaste Lei-koden där du kan spara upp till 1 500kr. Registreringen tog max 1-minuts och med en smidig tjänst på svenska!

Leverantör

Pris/år vid köp av 1 år

Pris/år vid köp av 3 år

Pris/år vid köp av 5 år

695 kr

595 kr

sverigelei.se

890 kr (690 kr)

650 kr (590 kr)

580 kr (540 kr)

swedlei.se

680 kr

565 kr

490 kr

unilei.com

695 kr

598 kr

519 kr

nordlei.org

999 kr (799 kr)

735 kr (665 kr)

679 kr (639 kr)

Priserna senast uppdaterade 6/3 2025.

Spartipset: Som du själv kan se kan man får lägsta priset genom att köpa en 5 årslicens direkt istället för att betala årsvis. Du slipper dessutom hålla på och krångla med en uppdatering av koden varje år, vilket även sparar dig tid. 

Så gör du: skaffa en LEI-kod på under 1 minut

Från och med 1 juli 2023 behöver alla juridiska personer (företag) i Sverige en Lei-kod för att kunna handla med värdepapper. Vi på Löneefterskatt har själva skaffat en LEI-kod och jämförde några olika tjänster där ute.

Vi landade i tjänsten med en smidig och snabb registreringsprocess som bara tog 1 minut och till det bästa priset. LEI-koden fick vi levererade inom ett par timmar.

Skaffa billigaste Lei-koden idag genom att gå vidare till LEI Service.

Fler vanliga frågor om LEI-kod

Vad är en LEI-kod?
LEI står som sagt för Legal Identity Identifier och är en global standard för att identifiera företag som handlar med värdepapper. Varje LEI-kod är unik och består av 20 tecken.

Hur ser en LEI-kod ut?
Exempel hur en lei-kod kan se ut: 125499961AR39BNRI873

Spelar det någon roll vilken leverantör man använder för LEI-kod?
Nej, bara det är en korrekt LEI-kod på 20 tecken som din bank accepterar. Man kan t.ex skaffa en LEI-kod från institutionerna som finns på listan hos GLEIF – Global Legal Entity Identifier Foundation.

Vad kostar det att köpa en LEI-kod?
Utfärdaren tar ut en avgift för att utfärda LEI och beroende på vilken utfärdare du väljer kostar det ca 495-999 kronor för det första året. Se respektive utfärdares pris i vår jämförelse ovan.

Hur gör man för att registrera LEI-koden?
Du behöver inte alltid registrera lei-koden själv utan det beror på vilken bank du använder för värdepappershandel. Efter att lei-koden har levererats till dig via mail så kan du se nedan hur du matar in den hos din bank.

Om och hur det går till beror på vilken bank du använder för värdepappershandel. Hos t.ex Avanza behöver du registrera lei koden, medans Nordnet gör detta åt dig.

Jag har ett företag men handlar inte med aktier, behöver jag ändå en LEI-kod?
Nej, endast företag som handlar med finansiella instrument och värdepapper behöver en LEI-kod.

Jag har företagsägd kapitalförsäkring hos Avanza, Nordnet eller annan bank. Behöver jag en LEI-kod?
Om du handlar med marknadsnoterade värdepapper så som aktier, obligationer, börshandlade fonder (ETF:er) och/eller deltar i börsnoteringar behöver du en LEI-kod.

För handel med enbart fonder krävs ingen LEI-kod.

Jag har enskild firma, behöver jag en LEI-kod?
En enskild firma som handlar med andra finansiella instrument än derivatinstrument behöver inte skaffa en LEI-kod. Enskilda firmor som handlar med derivatinstrument behöver däremot ha en LEI-kod i enlighet med Emir-förordningen.

Mitt bolag har värdepapper på depå men avser inte att göra några affärer i närtid. Behöver jag skaffa LEI-kod?
LEI-koden används vid rapportering av värdepappersaffärer men din bank kan ändå vilja att du skaffar en LEI-kod för att säkerställa att framtida köp och sälj kan utföras.

Hoppas du hittade det svar du sökte och nu kan handla värdepapper via ditt företag!

Lönefterskatt