Inflationen återhämtar sig och det råder optimistiska tongångar på många marknader. På arbetsmarknaden är dock läget dystert. Arbetslösheten ökade under juli månad och väntas fortsätta på samma spår under hösten, innan vändningen kommer.
Inflation, skenande priser och höga räntor i Sverige har påverkat många. Hushåll liksom företag har mindre i pengar att röra sig med och konsumtionskraften minskar. Detta har exempelvis märkts av på börsen, där nedgången var kraftig under inflationens topp.
I takt med att inflationen börjat återhämta sig har börsen gjort detsamma, något som Finansnyheterna rapporterat om. Men ännu är det inte tillbaka till det normala för alla företag och marknader, vilket inte minst visar sig på arbetsmarknaden. Siffrorna på arbetsmarknaden blir alltmer dystra och enligt experter kan det dröja ett tag till innan återhämtningen påbörjas.
Antalet arbetslösa fortsätter öka
Antalet personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen uppgick i slutet av juli till nästan 357 000. Detta är omkring 27 000 fler personer jämfört med samma period förra året, något som innebär att antalet inskrivna ökat från 6,3 till 6,8 procent under ett år, enligt Dagens Nyheter.
Även långtidsarbetslösheten, det vill säga personer som varit utan jobb i ett år eller mer, ökar fortsatt. I juli var nära 142 000 personer långtidsarbetslösa, en ökning med cirka 5 000 personer jämfört med samma månad förra året.
Den negativa utvecklingen syns även i Arbetsförmedlingens Platsbank, där antalet nyanmälda jobb i juli 2024 var omkring 37 000 färre än i juli 2023. Totalt fanns strax över 64 000 nyanmälda jobb.
Vad gäller antalet varsel kunde vi se en minskning i juni i år, men även här var utvecklingen i juli negativ. Under månaden blev nära 4 900 personer varslade om uppsägning. Det handlade främst om jobb i tillverkningsindustrin, däribland byggbranschen som närmast upplevt en kris under inflationen.
Kraftigt ökad arbetslöshet bland akademiker
Under sommaren har arbetslösheten stigit även bland akademiker. Enligt Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa, ökar arbetslösheten alltid under sommaren, men i år är arbetslösheten bland a-kassans medlemmar betydligt högre än under sommaren 2023.
Totalt var 2,1 procent av medlemmarna arbetslösa i juli månad, vilket innebär en ökning med 33 procent jämfört med juli i fjol. Antalet långtidsarbetslösa inom denna grupp ökade med 11 procent under samma period.
Läget kan förvärras ytterligare – sen kommer vändningen
Arbetslösheten är just nu den högsta på 10 år, bortsett från pandemiåren. Detta enligt regeringen som i sin prognos menar att botten ännu inte är nådd. Både regeringen och Arbetsförmedlingen tror att läget kommer förvärras under hösten, men att vändningen kommer därefter.
Efter hösten beräknar Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen, att arbetslösheten återhämtar sig i takt med att ekonomin stärks. Samakovlis räknar med att återhämtningen påbörjas i slutet av 2024 och fortsätter under nästa år.
Arbetsförmedlingens analysdirektör påpekar dock att återhämtning tar tid, något som får stöd även i regeringens prognos. Regeringen räknar i sin prognos med att arbetslösheten kommer ligga på hög nivå även under nästa år.
Senaste kommentarer